Chemare pentru Ziua Armatei!

Către frații mei din Dărmănești, Comănești si Dofteana, Linia de Fier ce apără Crucile Eroilor Români din Cimitirul de la Valea Uzului. Voi sunteți în prima linie, în primul tranșeu! Din toată Țara vom veni să fim umăr lângă umăr cu voi, pe 25 octombrie, de Ziua Armatei, ora 17, la Valea Uzului. Vă chem din nou la Crucile și Monumentul Eroilor Români, ca un frate vechi al vostru ce sunt. La Comănești am crescut și stiu bine puterea si dragostea voastră față de Țară si Neam. Credința voastră a ridicat biserici si mănăstiri. Strămoșii noștri ne-au dat Jocul Ursului; ne-au dat puterea lui. O avem în sângele nostru!

Știți bine, că dacă noi nu vom fi acolo, la Valea noastră a Uzului, străinii ne vor dărâma Crucile, ne vor dărâma Monumentul Eroilor noștri. Știți bine, că dacă nu vom fi Prezenți acolo, cei care conduc această țară, astăzi sau mâine, vor ceda în fața Ungariei si a UDMR. Aici fraților nu este vorba de politică, aici e vorba de Crucile Eroilor Armatei Române. Noi nu facem politică, căci noi nu negociem Mormintele si nici Jertfa celor care au căzut pentru România în război. Politicienii negociază, noi NU. Trebuie prin Prezența noastră Pașnică dar fermă, să le arătăm tuturor că suntem hotărâți să nu cedăm.

De ne vor lua Crucile din Cimitirul de la Valea Uzului, ne vor lua moșii și strămoșii noștri; și este mare păcat. Tonele de sânge care s-au vărsat, așa cum spune un mare General al Armatei Române, NU trebuie să fie spălate de aceste vremuri tulburi care pun sub semnul întrebării Istoria noastră de Glorie si Sacrificiu. Ei, Eroii, au mers la Război în opincile lor militare, pe ploaie, pe frig, pe ninsoare, printre gloanțe si obuze.

Nouă, pe timp de pace, ne revine Sfânta Datorie să le apărăm Memoria, ne revine sarcina de a aprinde la căpătâiul lor o lumânare si o rugăciune venită din sufletul nostru; să spunem un Cântec si să legăm de Crucile lor un Steag Tricolor Românesc. Avem datoria să NU îi uităm, căci Ei, Eroii au fost bunicii și străbunicii noștri, care ne-au predat o Lecție Exemplară de românism.

Sunt sigur că veți fi acolo, la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, sunt sigur că nu-i veți uita, asa cum nici eu nu voi uita nicicând Lapoșul pe care urcam, copil fiind, sau Dealul Goanța sau Trotușul peste care odată, demult, treceam, pe un pod lung de scânduri aproape rupte, ce se legăna în vânt odată cu noi…nu știu cum mai este acum acel pod, dar știu sigur, reîntâlnindu-mă cu voi de Ziua Eroilor, pe 6 iunie, că vântul vremurilor nu a răpus Jocul Ursului ce a rămas același, că podul dintre voi și Eroii noștri care au murit acum 100 de ani pentru România Mare pe Valea Uzului este de piatră, de neclintit. Am avut lacrimi de bucurie în ochi când v-am văzut pe 6 iunie, m-am reîntâlnit atunci cu vechi prieteni, colegi de scoală sau vecini de bloc, am fost din nou Acasă, căci Valea Uzului este a noastră fraților, oasele Eroilor ce ies si acum din pământ, sângele lor, baionetele si uniformele lor, hainele Luptei Naționale, sunt moștenirea ce ne-a fost dată, transmisă de Istorie spre păstrare. Păstrarea Moștenirii, un Ideal Sfânt. Mormintele lor sunt mărturia Jertfei pe care nu se cade să o lăsăm în spate. Aici e Valea Uzului, Dărmănești, Comănești, Dofteana, Linia de Fier, aici suntem noi și nu ne spune nouă nimeni din Harghita ce avem de făcut, pe unde avem voie sau nu să mergem. Nu ne fixează UDMR niciun program, nu se joacă nimeni cu lanțuri si lacăte în fața mormintelor bunicilor si străbunicilor noștri. Nu luați în seamă toate minciunile si răutățile aruncate atunci asupra noastră, noi am fost acolo de Ziua Eroilor si știm prea bine, că am fost demni, am fost hotărâți, am fost Români. Am fost românii care nu s-au lăsat călcați în picioare. Fiți mândri de asta. Împreună cu miile de oameni care au venit din întreaga Țară să fie alături de Eroi si de voi, eroii zilelor noastre, am dat tuturor o lectie, o lecție ce se cheamă Lecția Națională. Toate calomniile vânturate pe la televiziuni, toate bârfele, toate minciunile Ungariei vor cădea; în Istorie va rămâne că la Valea Uzului, Cimitirul Internațional al Eroilor, românii din Dărmănești, Comănești, Dofteana, împreună cu frații lor din întreaga Țară, și-au apărat Crucile Eroilor lor, Crucile Luptei care au dus la marea Izbândă de la Mărășești si Oituz, Crucile Luptei care au făcut România Mare de la 1918. Copiii și nepoții voștri vă vor mulțumi pentru asta, vă vor mulțumi pentru continuitatea acestei Lupte românești. Asta contează. Pe 25 octombrie, de Ziua Armatei, ora 17, vă chem din nou la Crucile și Monumentul Eroilor Români de la Valea Uzului. Vom fi acolo din nou, români din întreaga Țară, români ce vin către voi ca frații, cu brațele deschise, cu brațele ce sunt chemate a apăra Uniforma Armatei militarilor noștri. 150 de mâini de Român vor ține 150 de Torțe ce vor lumina Calea Jertfei Eroilor, 150 de Torțe vor face Lumină spulberând orice încercare de a arunca în întunericul uitării acea Jerfă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *