Urșii de pe Valea Uzului în Ardeal

Mi-am asumat răspunderea în fața autorităților pentru bunul mers al prezenței Urșilor din Dărmănești, Bacău, la Sfântu-Gheorghe, având încredere în Omenii-Urs de pe Valea Uzului. Dumnezeu ne-a ajutat. Frumusețea desfășurării acestei puteri românești în Covasna nu a fost umbrită de nici cel mai mic incident. Iubim Pacea la fel de mult ca Demnitatea Națională. Primarul orasului Dărmănești Constantin Toma si căpitanii Cetelor de Urși aflați în fruntea celor 150 de strașnici moldoveni au dovedit acest lucru. Incă odată.
Observ cu o uimire deplină cum se vorbeste uneori despre Valea Uzului în șoaptă, ca despre ceva negativ, să nu ne asociem, să nu provocăm, să nu facem, să nu dregem…dar de ce să nu ne asociem? Oameni buni, ce înseamnă Valea Uzului? Inseamnă cumva propaganda iredentistă maghiară care are drept obiectiv general ștergerea oricăror urme românești de pe teritoriul pe care ea, propaganda, îl consideră ca fiind al fostului imperiu austro-ungar? Nu, Valea Uzului reprezintă un loc în care militarii Armatei Române si-au dat viața pentru România, un loc în care Armata Română a înființat un Cimitir pentru toți cei care-au căzut în luptele de pe Valea Uzului în Primul Război Mondial. Valea Uzului este locul în care maghiarii extremisti au desființat prin profanare caracterul internațional al acestui cimitir, în 1994. Valea Uzului este locul în care primarul din Dărmănești a restabilit acel caracter INIȚIAL al Cimitirului Internațional, punând acolo Cruci si pentru militarii români împreună cu un monument pentru TOȚI cei căzuți. Ce rău a făcut omul acesta? Valea Uzului este afirmarea Demnității românești prin cei peste 5000 de români prezenti acolo de Ziua Eroilor pe 6 iunie la o manifestație perfect legală. 5000 de români din toate colțurile Țării care nu s-au atins de niciun fir de păr de pe capul celor 200 de maghiari care prin presedinții consiliilor județene Covasna si Harghita au organizat o contramanifestatie ilegală, blocand accesul în Cimitir cu lanțuri si lacăte, de parcă locul respectiv ar fi fost propritetatea lor privată. Ei, sefii UDMR, cei care au încercat să blocheze Parastasul Ortodox pentru EROI si depunerea unor coroane de flori la Crucile celor adormiți, au dat drumul mai apoi la propaganda deșănțată de victimizare. Au rupt cateva crăci dintr-un copac, le-au pus in formă de cruce si le-au sprijinit de cele 52 de cruci ale militarilor români, fotografiindu-le apoi căzute la pămant. La fel cum au pozat în 1990 la Târgu Mures haina verde de pe Mihăilă Cofariu, care a fost prezentat ca fiind un ungur bătut de români; n-am învățat nimic din chestia sta? Cele 600 de cruci ale soldaților austro-maghiari, puse ilegal în 1994 bineinteles că erau intacte, ba mai mult românii prezenti pe 6 iunie au aprins lumânări si la ele. Cei 200 de unguri care au blocat accesul în Cimitir au plecat fără ca cei 5000 de români sa le facă absolut nimic. Se vede foarte clar pe imaginile filmate. Tamas Sandor nu se vede, se pare ca a plecat pimul, dar domnul Borboly, presedintele Consiliului Județean Harghita, principalul organizator al contramanifestatiei si vector direct de propagandă, se vede foarte clar cum pleacă fără niciun incident, ba mai mult, se pare ca mai schimbă si cateva cuvinte cu oamenii de acolo, fără ca nimeni să-i facă nici cel mai mic rău. Așadar de ce cădem unii dintre noi în capcana propagandei maghiare dirijată de la Budapesta, cu sprijinul atât de vădit al Moscovei? De ce ne tăiem singuri craca de sub picioare?
Oameni buni, Valea Uzului, cu tot ce înseamnă ea, este un simbol românesc, de Jertfă în Istorie, de păstrare a Tradițiilor românesti, de reafirmare a Demnității Naționale. Mii de români din întreaga Țară, se identifică cu acest Simbol. De Ziua Armatei am fost din nou acolo. Nu am învelit cu pungi negre cele 600 de cruci ale armatei austro-ungare, ci am mers acolo cu Torțele arzânde în inimi si în noapte pentru românii din Moldova, Țara Românească si Ardeal care-au vărsat ,,tone de sânge” pentru România. Recunoasteți citatul? Aparține unui General al Armatei Române. Are 96 de ani, este Veteran, dar luptă si acum pentru Țara lui. Se numeste Radu Theodoru si spune că oriunde am săpa pe acest Teritoriu al bunicilor si străbunicilor nostri, vom da de osemintele lor, oaseminte care împreună cu tonele de sânge vărsat, au clădit o Țară si un Neam.
Fiți mândri de asta.
Doamne ajută!
Cu Mihai Sorin Tîrnoveanu, încă blocat pe Facebook..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *