Mesaj către cetățenii români, etnici maghiari: o lumânare aprinsă și la crucile soldaților voștri; la Valea Uzului și Eroii Armatei Române vor avea întotdeauna Cruci!

Niciodată noi nu am avut intenția de a declanșa un proces împotriva crucilor voastre din cimitir, deși știți bine că am fi avut câștig de cauză în justiție, căci nici ale voastre nu au ”autorizație”. Cand am fost la Valea Uzului, mii sau sute de români, din 2019 încoace, nicio cruce de-a voastră, din cele 600, nu a fost atinsă, decât cu o floare sau o lumânare. Noi nu vrem să dărâmăm nicio cruce, căci Crucea nu este o simplă ”construcție” conditionată de autorizații, mai ales când se află într-un cimitir, ci este Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos Mântuitorul. De Ea nu se poate atinge cu vrăjmășie niciun creștin, indiferent pentru cine a fost ridicată.
În schimb, liderii voștri UDMR au obținut prin negocieri de 30 de arginți cu partidele de la putere ”câștig” în demolarea a 52 de Cruci! Vă asigur că dacă se va întâmpla acest lucru, imaginele cu acele cruci scoase cu utilajele dintr-un cimitir din cauza UDMR vor ajunge virale pe tot internetul, inclusiv în toată presa internatională. Avem 5 milioane de români în diaspora. Cu ajutorul lor, vom avea fără nicio îndoială acces la presa din întreaga lume. Noi personal vom trimite imaginile profanării la toate ambasadele țărilor străine de la București, precum si la cele mai importante foruri internaționale.
Cum veți fi priviți voi, oamenii simpli din comunitatea maghiară din România, ungurii în general, după acest ”succes” al UDMR care teoretic vă reprezintă? Voi sunteți niste ”barbari” care scoateți cruci dintr-un cimitir? Sunteți constienți că pe Valea Uzului în luptele din Primul Război Mondial au murit si români. În sinea voastră recunoasteți că dacă au murit la Valea Uzului, înseamnă că acolo au dreptul istoric și creștinesc să aibă o cruce la căpătâi, căci dacă bunicul unuia dintre voi a murit în luptă într-un loc, el trebuie să aibă cruce în acel loc, nu unde decide un politician printr-o instanță.
În 1926 s-au adunat toate osemintele ostasilor de pe Valea Uzului, indiferent de nationalitate si s-a făcut acest cimitir, cruci pentru toți. Asa a luat nastere în stadiul initial Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului, într-un mod logic, natural, prin simplul motiv că aici s-au desfășurat luptele, aici murind așadar militari din ambele tabere. Nu au fost îngropați nici la Comânești, nici la Poiana Uzului, ci la Valea Uzului, așa arată inclusiv hărțile din 1926 cu schița cimitirului.
Incă un aspect deosebit de important: dacă voi spuneti că cele 52 de cruci ale noastre sunt puse peste mormintele soldaților vostri, de ce atunci când s-au aplasat cele 600 de cruci cu însemne maghiare, nu s-au pus cruci si în partea parcelei actuale românești? Acea mică parte din cimitir era liberă, nu era nicio cruce pe ea! Adică UDMR stia că acolo sunt morminte ale trupelor austro-ungare si a lăsat acele morminte fără cruci? Ori a descoperit brusc acest lucru după ce Primăria Dărmănești a ridicat pe doar 10% din Cimitir însemne creștine pentru ai noștri? Este în regulă ca UDMR pentru a ”câstiga” 5% în parlament să demoleze 10% dintr-un cimitir, să scoată din pământ 52 de Cruci? Crucea lui Hristos? Acesta este Prețul.
Un preț mult prea mare și atenție, degeaba, căci la Valea Uzului, vă garantez că Eroii Armatei Române vor avea pe mai departe Cruci. Iar atunci când veți constata acest fapt inevitabil, să-i întrebați pe liderii UDMR de ce au făcut în zadar tot acest circ macabru în urma căruia veți fi priviți de întreaga comunitate internațională că niște „barbari”. Nu vor ști să vă răspundă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *